Антигерой Доннарума, черговий перфоманс Бензема та лігочемпіоньский комплекс ПСЖ: підсумки спектаклю на Сантьяго Барнабеу

Антигерой Доннарума, черговий перфоманс Бензема та лігочемпіоньский комплекс ПСЖ: підсумки спектаклю на Сантьяго Барнабеу

Football.ua підбив підсумки яскравої дуелі поміж провідними командами Іспанії та Франції.

Підопічні Карло Анчелотті зуміли переломити хід двоматчевого протистояння у другому таймі. Головним героєм зустрічі, безумовно, став Карім Бензема, але не тільки француз провів черговий видатний матч.

У першому матчі Париж просто декласував Реал не по рахунку, але по грі. Маурісіо Почеттіно виставив дуже цікаву схему, де в позиційних атаках "опорник" Данілу Перейра ставав третім центральним захисником. Ашраф Хакімі та Нуну Мендеш грали по усій бровці, тобто у обороні ПСЖ грав у п'ять захисників.

Це дозволило команді максимально обмежити метраж для того ж Вінісіуса, котрий фантастично грає саме на вільному просторі. Нічого не продемонстрував і його партнер Карім Бензема. Але у випадку з французом можна було списати подібну гру на нещодавнє пошкодження.

Якби не фантастичний Тібо Куртуа у рамці воріт, який ще й витягнув пенальті від самого Лео Мессі, то "вершкові" б поверталися до столиці Іспанії з "- декілька" голів у пасиві. Проте мінімальний рахунок 0:1 залишив Мадриду робочі шанси на вихід до 1/4 фіналу.

Парі Сен-Жермен не мав суттєвих втрат перед матчем-відповіддю (Еррера та Курзава зламані вже давненько, а Серхіо Рамос поки що виглядає скоріш привидом, ніж реальним учасником колективу), а ось Реал через перебір карток втратив Ферлана Менді та Каземіро. Останній видав дуже непоганий виступ на Парк де Пренс, тож його втрата могла стати просто колосальною. Могла, але не стала.  

Карло Анчелотті вирішив замінити бразильця цупким та непоступливим Феде Вальверде, а ось відсутність Менді компенсував Начо. Забігаючи вперед відмітимо, що обидва гравці дійсно достойно замінили своїх товаришів.

На рахунку уругвайця дуже якісна робота у руйнуванні — одразу 4 відбори м'яча (стільки ж у Луки Модріча), дві з трьох успішних спроб дриблінгу, 87% точних передач. Тобто не вдарити у багнюку обличчям та замінити Каземіро в нього вдалося на всі 100%!

Париж зробив акцент на контргрі, але не забував й про контроль центру поля. Перейра, як часом й Верратті, приймали активну участь у білд-апі, португалець, як і у першій грі, ситуативно страхував Ашрафа Хакімі на правому фланзі.

— ПСЖ обороняється у формації 4-3-3

Реал видав неймовірний стартовий відрізок, котрий був кращим за усі 90 хвилин у столиці Франції. Потужний високий пресинг помітно дошкуляв гостям, які напевно очікували чогось подібного від суперника, проте готувати якісь плани, та реалізовувати їх на практиці — це зовсім різні речі.

Вже на першій хвилині Марко Асенсіо лише чудом не наніс удар по воротах ДжіДжі Доннарумми, але м'яч пішов йому не в темп, через що потенційно гольовий момент для "бланкос" не завершився нічим.

ПСЖ зумів витримати тиск господарів, після чого почав створювати власні моменти. Висока захисна лінія Мадриду дозволяла команді Почеттіно вибігати в стрімкі контратаки, де Кіліан Мбаппе та компанія створювали свої нагоди на взяття воріт. Два голи, можливо, майбутнього придбання Реалу було скасовано через офсайд, ще у двох випадках блискуче зіграв Тібо Куртуа.

Парижани теж не цуралися йти у пресинг та контрпресинг (уявіть собі, навіть Мессі частенько повертався й допомагав колегам біля власної карної зони!), особливо Верратті, котрий здійснив найбільше відборів у своїй команді, та Хакімі (одразу 6 відборів!). У минулому реченні ми згадали Лео. Так ось аргентинець виконав три відбори ігрового знаряддя, що є доволі нерядовим показником для нього, а разом з тим й усієї групи атаки Сен-Жермену. Він взагалі грав таку собі роль відтягнутого плеймейкера, що розганяв атаки з глибини.

Повернемося до контратак ПСЖ. Одна з таких просто мусила закінчитися неприємностями для "вершкових", так воно й стало!

Невдале перехоплення від Дані Карвахаля (він став одним з антигероїв у першій зустрічі) закінчилося зрячою передачею від Неймара у лівий напівфланг на Кіліана Мбаппе, який на цей раз не лишив шансів Куртуа потужним ударом у ближній кут. Бельгійський голкіпер доторкнувся до м'яча, але нічого не зміг з ним вдіяти. Взагалі-то винен у цьому епізоді точно не він, а радше Давід Алаба, котрий до останнього пласувався назад, виграючи для чемпіона світу-2018 дорогоцінні секунди!

Здавалося, що тепер Реалу буде вкрай важко розраховувати на прохід у чвертьфінал, але усе змінилося у другому таймі.

Зіграли заміни від "Татка" Карло, кинувшого у бій Васкеса, Камавінгу та Родріго, кожен з яких помітно освіжив гру та придав їй додаткової динаміки. Окрім цього, Париж привіз собі гол на рівному місці, що призвело до повного перехоплення ініціативи з боку мадридського гранду.

Доволі давно йдуть дискусії стосовно того, хто має бути безумовним номером один у рамці воріт діючого віце-чемпіона Франції. Кейлора Наваса не цінували на Сантьяго Барнабеу, а минулого літа не зрозуміло для чого купили йому сильного конкурента в обличчі найкращого гравця Євро-2020 — ДжіДжі Доннаруми.

Так, італієць гравець дуже високого, навіть елітного рівня, але ця гра показала, що йому потрібно ще вчитися й вчитися в більш досвідчених аксакалів воротарського цеху. Чи була потреба лізти у обіграш Бензема у тому самому епізоді? Звісно, що ні! Цей момент повністю поламав гру ПСЖ та створив вагомий перелом у зустрічі. Вінісіус, на рахунку якого одразу сім (!) вдалих спроб дриблінгу у матчі, віддав назад до Каріма, а той впевнено реалізував свій шанс.

А далі наступила черга вже "енного" блискучого перфомансу від Луки Модріча. Хорватський чарівник традиційно був усюди, допомагаючи й у своїй штрафній, й у центрі поля, й у атаці. Саме він запустив "Віні" у сольний прохід у випадку з другим голом гостей і саме він після пасу у відповідь від бразильця геніальним тонким ассистом знайшов Бензема у тій шпарині, з якої форвард просто не міг схибити. Як не намагалися його стримати Маркіньос та Данілу Перейра, нічого в них не вийшло. До цього вони двічі давали французу пробити головою з меж їх карної зони, а у випадках з другим та третім голами легенди Реалу просто були спостерігачами.

Вирішальний гол зробили хлопці з пляжів Копакабани. Свіженький Родріго розігнав атаку, Маркіньос намагався завадити Вінісіусу отримати м'яч, але замість цього просто видав його під удар Каріму. 3:1, до побачення, Парі Сен-Жермене! Невдалий штрафний від Мессі на останніх хвилинах був справжнім актом агонії. Реал після першого голу удруге включив четверту передачу у грі, просто знищивши суперника, а його лідери показали, що все ще не "наїлися" великим футболом та трофеями. Вони вже скучили за перемогою у головному єврокубку, тож докладуть усі зусилля задля перемоги у ньому.

Як тут не згадати старі фантомні болі ПСЖ. Здавалося, що після фіналу дворічної давнини, закритих гештальтів із Барселоною та Баварією у минулорічному розіграші, команда нарешті позбулася комплексу Ліги чемпіонів, проте ця теза знову поставлена під великий сумнів. В Парижа немає того самого "ДНК переможця", котре є хоч б в рекордсмена по кількості "вухастиків". Команда Маурісіо Почеттіно впевнено перегравала опонента більшу частину цього протистояння, але Мадриду вистачило лишень півгодини другого тайму матчу-відповіді, щоб поставити все з ніг на голову.

Зібрати "дрім-тім" замало, потрібно, щоб кожна з цих зірочок працювала на користь команди та готова була поступитися своїми его та принципами заради неї. Потрібно тримати концентрацію та удар, а у Парижа з цим як були, так і є величезні проблеми у великих матчах.

Найяскравіша ілюстрація цього, саме командної гри та хімії, штрафний удар, який довірили пробивати Родріго у другому таймі. І це за наявності на полі того ж Крооса, Алаби або Модріча. Так, він влучив у стінку, але все одно це дуже показовий епізод, де молодому хлопцеві, з'явившомуся з лави запасних, дали можливість відчути упевненість у своїх силах та важливість для колективу.

То що, Кіліан Мбаппе вже бронює квитки до Мадриду на найближчий червень?

Реал Мадрид — ПСЖ — 3:1 (перший матч — 0:1)
Голи: Карім Бензема (61, 76, 78) — Кіліан Мбаппе (39)

Реал Мадрид: Куртуа — Карвахаль (Лукас Васкес, 66), Мілітао, Алаба, Начо — Вальверде, Кроос (Камавінга, 58), Модріч — Асенсіо (Родріго, 57), Бензема, Вінісіус.

ПСЖ: Доннарума — Хакімі (Дракслер, 88), Маркіньос, Кімпембе, Нуну Мендеш — Данілу Перейра (Ді Марія, 81), Паредес (Гуйє, 71), Верратті — Неймар, Мессі, Мбаппе.

Попередження: Начо, Вінісіус, Карвахаль, Лукас Васкес — Паредес, Доннарума, Хакімі, Кімпембе.

команди