ПСВ та Боруссія Д із першої спроби сильнішого не визначили

ПСВ — Боруссія Д, Getty Images

На гол Доніелла Малена у ворота його колишньої команди в першому таймі господарі відповіли м'ячем Люка де Йонга із спірного пенальті.

Про результати жеребкування 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА, що відбулось наприкінці минулого року, ми ще певний час будемо згадувати, бо певні пари команд у вболівальників не викликали аж настільки великого ажіотажу. Воно й недивно, насправді, адже на першому кроці сітки плей-оф було б важко спрогнозувати від самого початку змагань появу нідерландського ПСВ та дортмундської Боруссії.

Але якщо "джмелі" в цьому сезоні далекі від того, аби претендувати на чемпіонський трофей, то команда Петера Боша саме його й захищає. Причому настільки успішно це робить, що вже відірвалась від найближчого переслідувача аж на десять очок, тож саме участь у єврокубках було головним завданням колективу з Ейндговена. Футболісти Едіна Терзича, звісно, теж не відставали в цих намірах, тому на стадіоні Філіпс мала відбутись визначна дуель.

Матч розпочинався в помірному темпі, хоча й з акцентами на домінування від господарів поля. Доволі активно працювали фланги атаки ПСВ, тому захисту Дортмунда подекуди помітно не вистачало швидкості, аби їм протистояти. Проте нам багато розповідали про неймовірно технічного Бакайоко праворуч в атаці нідерландців, а він натомість хоч би раз нормально м’яч обробив у першому таймі.

Акцент у власних діях попереду команда Терзича спочатку робила на довгі передачі й вони були доволі помірної якості, тож певний час "жовто-чорні" майже не створювали небезпеки на чужій половині. Натомість у їхніх володіннях уже починав створювати загрозу Тілльман, який своїми підключеннями з глибини постійно знаходив простір поміж лініями та бив, бив, бив по воротах. Але не влучав, що в цілому було характерно для ПСВ у цій грі.

А ось у Дортмунда посеред першого тайму з правого флангу штрафного як приклався Мален, так одразу спрямував м’яч, через рикошет від суперника, у ближню дев’ятку воріт колишньої команди. Певна річ, що не святкував, бо місцева публіка ще досі добре пам’ятає його виступи. І якби тоді Тілльман таки використав свій третій гольовий момент, то фанати ПСВ, можливо, і потішились б із гола Доніелла.

Натомість нідерландці так і не забили до перерви, тож відпочинок проводили за думками про необхідність відповідати чимось суперникам у другому таймі. Поведінка Боруссії при цьому була геть неочевидною. Команда Терзича відмовилась атакувати й постійно перебувала під тиском. Зрештою одних лишень старань Гуммельса в центрі захисту не вистачило, і саме його підкат на 52 хвилині призвів до призначення пенальті за фол проти кого? Проти Тілльмана, певна річ.

Але до цього моменту й до арбітрів у полі та на VAR було чимало запитань у всіх присутніх, окрім гравців ПСВ та Люка де Йонга, який уже планував удар із позначки в лівий кут, який не розгадав Меєр. Так саме він захищав ворота, а не Кобель, який потягнув м’яз під час розминки, про що ми дізнались уже під час шикування футболістів перед гімном Ліги чемпіонів.

Довелось Боруссії все ж таки повертатись до активної гри в атаці в цьому матчі, бо темп суперників уже викликав певні перестороги. Команда Терзича продовжувала активно залучати фланги, однак на одному лишень Малені було важко будувати абсолютно всі атаки, тож зрештою він свої моменти не використав, а більше ніхто із партнерів особливо й не відзначався жагою вражати чужі ворота. Як і в суперників, бо ПСВ також провів доволі пасивний фінальний відтинок гри.

Матч-відповідь поміж дортмундською Боруссією та нідерландським ПСВ відбудеться 13 березня.

ПСВ — Боруссія Д 1:1
Голи: Мален, 24 — де Йонг, 56 (пен.)

ПСВ: Бенітес — Тезе, Схаутен, Боскальї (Обіспо, 90), Дест — Тілльман, Веерман, Сайбарі (Жуніор, 83) — Бакайоко, де Йонг, Лосано (Пепі, 75).

Боруссія Д: Кобель — Р’єрсон, Гуммельс, Шлоттербек, Матсен — Забітцер, Джан — Мален (Озджан, 82), Ройс (Брандт, 62), Санчо (Вольф, 67) — Фюллькруг (Мукоко, 82).

Попередження: Лосано — Матсен, Шлоттербек