ПСЖ здобув стратегічну перевагу над Реалом Сосьєдад

ПСЖ — Реал Сосьєдад, Getty Images

Команда Луїса Енріке поїде на матч-відповідь до Сан-Себастьяна з двома м'ячами переваги.

Пізній вечір середи на першому тижні Ліги чемпіонів УЄФА в 2024 році був сповнений протистоянь, які своєю афішою навряд чи б привабили велику кількість уболівальниках, проте інтрига в них усе одно залишалась жевріти. Узяти хоча б матч поміж французьким Парі Сен-Жермен та іспанським Реалом Сосьєдад, у якому геть не чемпіони Ліги 1 мали статус команди, яка завершила груповий етап на першій сходинці свого квартету.

Баски під керівництвом Іманоля Альгуасіля відверто здивували футбольну спільноту, проте наставав час підвереджувати свою шалену осінню статистику щодо гри в захисті зразка осені вже у весняному періоді кампанії. За великим рахунком, "Ла Реал" привіз до Парижу майже основний склад, за виключенням кількох травмованих, накшталт Мікеля Оярсабаля, тому мав право розраховувати на успіх.

Основа вдалої гри Сосьєдада в матчах до цього — якісна робота в пресингу на чужій половині. І в матчі на Парк-де-Пренс іспанці давали її чимало, особливо в першому таймі, коли ПСЖ лише дивом оминув небезпеку привезти гольовий момент на власні ворота. Під тиском тактична схема Луїса Енріке не працювала взагалі, бо команді просто не давали тримати м’яч у ногах, тому витягувати довелось на індивідуальній майстерності окремих виконавців.

А в "червоно-синіх" їх не те щоб кожен другий, проте достатньо, тим паче в атаці, де постійно давали розгулятись Кіліану Мбаппе чи Усману Дембеле суперники, але французькі нападники доволі довго не могли поладнати з реалізацією гольових моментів. А потім, уже під завісу першого тайму, Сосьєдад відзначився влучанням м’яча в поперечину за авторством дальнього удару Меріно, тож під час перерви в Енріке було, над чим подумати.

Ми не можемо стверджувати достовірно, що початковий план ПСЖ почав працювати після відпочинку та бесіди з тренером, але в ефективності гри на завершення атак господарі поля точно додали. Вони й забили відразу зусиллями Мбаппе, при чому зробили це в трохи незвичній для самого нападника манері — його загубили на дальній стійці під час подачі кутового з правого флангу й скидання головою від Маркіньйоса.

І оскільки було стійке враження, що перший гол у цій грі має вирішити її долю, то ніхто не здивувався, що так воно й сталось у підсумку. ПСЖ раптово стало настільки багато на м’ячі, що суперники просто не знали, кого саме треба атакувати під час пресингу. Сосьєдад у підсумку доволі кволо відіграв у плані атаки, так жодного разу й не поціливши в площину воріт. А те влучання в поперечину від Меріно в підсумку компенсував Мбаппе, коли перевірив реакцію Реміро.

Тоді ж, коли гра наближалась до завершення, господарі поля забили вдруге за підсумком швидкої атаки від Руїса та Баркола через лівий фланг із завершальним ударом останнього вже з меж штрафного. На це відповіді в басків точно не було, хоча й до цього не надто було схоже, що Альгуасіль вигадав резервний план для такої гри. Його команду розбили тим самим пресингом, що гості намагались упровадити від початку.

Матч-відповідь поміж іспанським Реалом Сосьєдад та французьким Парі Сен-Жермен відбудеться 5 березня.

ПСЖ — Реал Сосьєдад 2:0
Голи: Мбаппе, 58, Баркола, 71

ПСЖ: Доннарумма — Хакімі, Маркіньйос, Перейра (Ернандес, 72), Бералдо — Заїр-Емері, Руїс, Вітінья — Дембеле (Коло Муані, 83), К. Мбаппе, Баркола (Асенсіо, 72).

Реал Сосьєдад: Реміро — Траоре, Субельдія, Ле Норман (Пачеко, 78), Галан (Арамбуру, 88) — Мендес (Турр’єнтес, 79), Субіменді, Меріно — Кубо, А. Сілва (Садік, 79), Барренечеа (захарян, 66).

Попередження: Ле Норман, Траоре