Шахтар фестивалем на Драгау проти Порту завершив виступи в Лізі чемпіонів

Порту — Шахтар, фото ФК Шахтар Донецьк

Команда Маріно Пушича відправила у ворота португальського суперника три м'ячі, але для перемоги цього не вистачило.

Чималий шлях у цьогорічному груповому етапі Ліги чемпіонів УЄФА подолав чемпіон України, донецький Шахтар. І це не лише узагальнений вираз, а й безпосередній географічний факт, бо на кожен матч "помаранчево-чорні" мали діставатись ледь не цілу добу. Проте рано чи пізно потрібно було підбивати підсумки власним виступам у цьому раунді, і робити це команда Маріно Пушича мала на полі португальського Порту.

Господарі стадіону Драгау перед останнім туром залишались прямими конкурентами "гірників" у боротьбі за місце в плей-оф Ліги чемпіонів. Але з дійсно важливим зауваженням, що домашню гру вони могли звести й до нічиє та пройти далі, тоді як для Шахтаря в цьому існував виключно один сценарій — перемога. Будь-який інший результат переводив би команду з України до плей-оф Ліги Європи навесні наступного року.

І оскільки з диспозицією команд ми вже розібрались, то можна було переходити безпосередньо до подій на полі, бо це цікавило нас найбільше в звітній вечір. Шахтар вийшов грати в обережний футбол, уникнув використання подвійних атакуючих флангів в атаці, але надійності в захисті це йому не додало. На дев’ятій хвилині Пепе з глибини закинув на правий фланг штрафного, звідки Еванілсон у падінні прострілив у воротарський, а Галено замкнув у порожні.

Так, той самий Галено, який чимало нервів зіпсував нам під час першої гри своїми двома голами та асистом. Цього разу він відіграв аж ніяк не гріше, але ми про це дізнались трохи згодом. Тиск Порту був потужним, Різник подекуди відверто рятував команду на останньому рубежі, але його партнери вперто намагались розігрувати м’яч на власній половині, що зрештою спричиняло нові помилки.

Але спочатку був м’яч у відповідь, нехай і не такий швидкий, як у Гамбурзі на початку осінньої частини кампанії. Захисники "драконів" почали вимагати офсайду в Зубкова, коли на нього на правий фланг віддав передачі Степаненко, але його й близько не було, тож гольовий простріл на Сікана під такі самі порожні ворота арбітри після VAR зарахували. Певна річ, що коли боковий до цього так активно махав тим прапорцем, на нього потім в’їлись господарі.

Проте Порту лютував відносно недовго, бо на завершення першого тайму Шахтар проґавив розіграш м’яча на лівому фланзі з передачею під дальній удар Галено, а той просто ввігнав м’яч у ближній кут воріт Різника. Знову поступались, хоча за ходом першої половини для цього виникали підстави й раніше.

Друга ж половина гри стала просто театром абсурду від захисту Шахтаря в плані божевільної кількості помилок. На 62 хвилині Галено перехопив передачу Судакова на правий фланг на Гочолеішвілі, після чого дав Таремі відзначитись ударом із розвороту в ближній кут у межах штрафного. А потім через бразильця розіграли подачу кутового з правого флангу на ближню, після чого пішло скидання на досвідченого Пепе, а той у дотик пробив під Різником.

Десь поміж цими голами був ще й розкішний момент за участі Сікана, коли той виграв боротьбу в Санчеса в повітрі на лівому фланзі, після чого зайшов повз іншого суперника до штрафного та прострілив із гострого кута. М’яч якось постукався о воротаря та Еуштакіу та опинився у воротах, проте через швидкий гол від Пепе ми майже не відчули доданих позитивних та обнадійливих емоцій.

І, тим паче, сподівань стало ще менше, коли на 82 хвилині Консейсан-молодший ледь не першим дотиком обікрав Бондаря перед штрафним, після чого поклав удар під ліву стійку. На цьому було точно все в плані стратегії гри, але остаточний рахунок ще належало сформувати Егіналду та його влучному пострілу з правого флангу штрафного в дальній кут низом. Було дуже цікаво, але ніхто нічого так і не зрозумів.

Таким чином португальський Порту продовжить виступи в плей-оф Ліги чемпіонів УЄФА з другого місця групи H, тоді як донецький Шахтар посів третю сходинку та гратиме в попередньому раунді плей-оф Ліги Європи.

Порту — Шахтар 5:3
Голи: Галено, 9, 43, Таремі, 62, Пепе, 76, Консейсан, 82 — Сікан, 28, Еуштакіу, 73 (авт.), Егіналду, 88

Порту: Кошта — Санчес (Жуан Маріу, 77), Кардозу, Пепе, Зайду — Пепе Акіно (Франку, 82), Варела, Еуштакіу (Груїч, 81), Галено (Хайме, 88) — Таремі, Еванілсон.

Шахтар: Різник — Гочолеішвілі, Бондар, Ракіцький (Келсі, 74), Матвієнко — Степаненко — Зубков (Егіналду, 85), Бондаренко (Назарина, 85), Судаков, Криськів (Невертон, 59) — Сікан.

Попередження: Санусі, Рамуш (не на полі) — Судаков, Назарина, Бондар
команди