Ідеальний матч від Канселу допоміг Барселоні обіграти Порту та вийти до плей-оф Ліги чемпіонів

Барселона — Порту, Getty Images

Команда Хаві на власному полі була змушена влаштовувати камбек за ходом гри.

Донецький Шахтар переміг і в другому матчі проти бельгійського Антверпена (1:0), що стало головною новиною для українських уболівальників пізнім вечором у вівторок. Інше ж важливе оновлення ми очікували отримати від матчу конкурентів "гірників" за групою H, каталонської Барселони та португальського Порту, які зустрілись на полі Олімпійського стадіону в Барселоні задля визначення володаря першого рядку в нашому квартеті.

Будь-який результат цієї дуелі був для команди Маріно Пушича робочим, просто за умови перемоги Барселони або нічиєї шлях до плей-оф саме Ліги чемпіонів УЄФА для "гірників" виглядав більш реалістичним. Відповідно "дракони" мали зробити все від себе залежне, аби цього не сталось. Від початку гри, до речі, у них це виходило не надто вдало.

Барса, незважаючи на певні кадрові моменти та нерівномірні кондиції у гравців стартового складу, провела потужний початок дуелі й мала кілька відмінних нагод для того, аби відкрити рахунок зусиллями Феліша чи Рафіньї. Трошки не щастило фланговим гравцям нападу "блаугранас", тоді як суперники сиділи глибоко в захисті та майже ніколи не перетинали центральну лінію великою кількістю футболістів.

Але так тривати вічно не могло, тож і господарі почали трохи втомлюватись, і виконавці Порту призвичаїлись до умов, що їм намагались диктувати. Команда Сержіу Консейсау розправила плечі, і вже після завершення першої половини першого тайму грала в дуже привабливий футбол  в атаці. І якщо Таремі з першого разу забити не вдалось через офсайд під час подачі з правого флангу, то з другої (а фактично — із четвертої) спроби Пепе Акіно таки заштовхав м’яч у ворота з відскоку на правому фланзі штрафного.

Хаві той гольовий момент "драконів" точно мав змусити бити на сполох, бо захист його команди взагалі не реагував на події довкола власного штрафного. Але тільки-но хотів почати гримати на футболістів керманич, як Канселу набрав хід лівим флангом атаки, зайшов до штрафного повз двох суперників та пробив у дальній кут, відновивши рівновагу на табло.

За великим рахунком, Барса зробила тоді те, що мало відбутись значно раніше, після чого їй залишалось лише перехопити ініціативу знову та спробувати дотискати суперників уже в другому таймі. Але вийшло це настільки різко, що й ми не очікували, бо вже на 15 секунді після відновлення гри Феліш зацідив м’яч дальнім пострілом точно в поперечину чужих воріт.

Сигнал був чітко зрозумілим — господарі будуть чинити тиск аж до того моменту, поки не заб’ють знову. Пара португальців на лівому фланзі атаки, бо Канселу про захист узагалі на той час не замислювався, робила в своїй зоні все, що тільки заманеться. Трохи важкувато було із створенням гольових моментів при цьому, але вони все одно були наявні в достатній кількості. А там, де кількість, там і якість можна підтягнути, тож Феліш таки забив на 57 хвилині з передачі Канселу з лівого флангу штрафного.

А далі футбол був дуже спірним видовищем. Барса наче й мала перевагу, але не таку, щоб у Порту взагалі нічого в атаці не було. Моменти в Акіно були дійсно гідними того, аби знову зробити рахунок рівним, проте команда Хаві відповідала не менш цікаво, тож постійно обидва колективи балансували на межі гола. Ніхто цю межу, щоправда, так і не перетнув більше, тому дуже цікавого розвитку подій у цій групі так і не вийшло.

У заключному турі каталонська Барселона гостюватиме в бельгійського Антверпена, а португальський Порту прийматиме донецький Шахтар.

Барселона — Порту 2:1
Голи: Канселу, 32, Феліш, 57 — Пепе Акіно, 31

Барселона: Пенья — Кунде, Араухо, Мартінес, Канселу (Бальде, 82) — де Йонг, Гюндоган, Педрі — Рафінья (Ямал, 90), Левандовські, Феліш (Торрес, 75).

Порту: Кошта — Маріу (Санчес, 67), Кардозу (Намасо, 90), Пепе, Зайду — Пепе, Варела, Еуштакіу (Ніко, 80), Галено (Мартінес, 90) — Таремі, Еванілсон (Консейсан, 80).

Попередження: де Йонг, Феліш — Кардозу, Маріу, Пепе