Шахтар утримав сенсаційну мінімальну перемогу над Барселоною

Шахтар — Барселона, фото ФК Шахтар Донецьк

Команда Маріно Пушича суттєво покращила власні шанси на плей-оф у грі проти колективу Хаві, який уже вкладав квиток до наступного раунду собі до кишені.

Ліга чемпіонів УЄФА повертається на наші телеекрани зі своїми вечірніми матчами посеред робочого тижня, і відповідно повертається єдиний представник України в цьому турнірі — чинний чемпіон, донецький Шахтар. У групі H за участі "гірників" ситуація на момент перетину командами екватору групового етапу зберігалась напруженою та вельми цікавою, однак уже за підсумками звітного вечора вона ризикувала отримати остаточні обриси.

Річ у тім, що колектив Маріно Пушича мав зустрітись у Гамбурзі на Фолкспаркштадіоні з каталонською Барселоною, і навіть від результату цього матчу вже багато чого залежало. Донеччанам потрібно було здобувати залікові бали, бо в пізньому часовому слоті свою домашню гру проти бельгійського Антверпена мав провести португальський Порту, проти якого в українського колективу триває заочна конкуренція за підсумкову другу сходинку.

У першій половині гри Барселона бажала повторити сценарій домашнього протистояння та чинила тиск на захист Шахтаря, який знову був геть не бездоганним, багато нервував та помилявся. Але не настільки, щоб аж впадати в паніку та відверто привозити. Навіть Різник набрався хоробрості та кілька разів обігравав один-в-один Левандовські, о вже свідчило багато про що.

Що ж до власних дій в атаці, то "гірники" відмовились комбінувати в центрі поля, бо там усе було перекрито, на користь передач із власної воловини або на фланги, або одразу в атаку на Сікана. Спочатку Данило працював не настільки й ефективно попереду, багато фолив проти того ж Араухо, та й узагалі м’ячі пролітали повз нього. Але на 40 хвилині саме він виступав у центрі штрафного в якості завершувача навісу з правого флангу від Гочолеішвілі та спрямував м’яч у ближній кут ударом головою.

Цьому епізоду передував доволі цікавий збіг обставин, коли "гірники" захопили ініціативу та в атаці проводили чи не більше часу, аніж суперники. І це ще ми випустили з поля зору момент Матвієнка на початку матчу з ударом із гострого кута на лівому фланзі штрафного в коліно тер Штегену. Тоді теж усе було виконано через довгі передачі, із якими Барса не дуже-то й розуміла, як потрібно протидіяти.

Узагалі не змінювались передчуття перед початком другого тайму в порівнянні з тим, що було до цього. Суперники — фаворити, тут узагалі питань не було. Але яким був ЦЕЙ Шахтар! Відчайдушна спроба піти до атаки та забити другий м’яч уже на перших хвилинах у виконанні Гололеішвілі завершилась сейвом тер Штегена під час удару з гострого кута на правому фланзі штрафного. Трохи згодом таким саме чином змарнує свій момент і Сікан. А все чому? Бо провалив гру Алонсо.

У атаці Барса намагалась лютувати, тоді як Хаві їй допомагав одразу чотирма гравцями на заміну в один слот під завісу повного ігрового часу. Усе кинули каталонці на штурм воріт "гірників", але вони вистояли! Так, ціною травм у Степаненка та Сікана за підсумками боротьби й незрозумілим ступенем складності, але все ж таки команда Пушича витримала навантаження на власну оборону.

А якби ще Невертон трошки затримався за лінією захисників під час потенційної гольової передачі на лівий фланг на 86 хвилині? Так узагалі було б дострокове закриття зустрічі! Подекуди з панікою, непотрібним дріботінням м’яча перед власним штрафним, поганою концентрацією в контратаках через божевільні нерви, але Шахтар вийшов переможцем із цієї дуелі. Фантастика? Так, але тепер ще це й реальність до того ж.

У наступному турі донецький Шахтар зіграє домашній матч проти бельгійського Антверпена, а каталонська Барселона прийматиме португальський Порту.

Шахтар — Барселона 1:0
Гол: Сікан, 40

Шахтар: Різник — Гочолеішвілі, Бондар, Ракіцький, Матвієнко — Степаненко (Назарина, 72) — Зубков, Криськів, Судаков, Невертон (Швед, 90+7) — Сікан (Келсі, 61).

Барселона: тер Штеген — Канселу, Араухо, Крістенсен, Алонсо (Бальде, 60) — Гюндоган, Ромеу (Педрі, 59), Гаві (Фермін, 81) — Рафінья (Ямал, 60), Левандовські, Торрес (Ферран, 60).

Попередження: Араухо