Барселона в меншості втримала мінімальну перемогу над Порту

Порту — Барселона, Getty Images

Команда Хаві забила наприкінці першого тайма зусиллями Феррана Торреса, після чого втримувала переможний рахунок.

Квартет під літерою H у рамках Ліги чемпіонів УЄФА цього дня долучився до проведення матчів другого туру цьогорічного групового етапу й був представлений одразу в двох часових слотах. Бельгійський Антверпен та донецьких Шахтар завершили своє запекле протистояння перемогою ___ за менш ніж годину до того моменту, коли свою гру на полі стадіону Драгау мали розпочинали лідери нашої групи — португальський Порту та каталонська Барселона.

Команда Хаві при цьому мала ледь помітну перевагу над суперниками, оскільки змогла забити у ворота того-таки Антверпена п’ять м’ячів без відповіді на власному полі (5:0), тоді як футболісти Сержіу Консайсау забрали з собою з Гамбурга більш скромну перемогу над Шахтарем (3:1). Це виключно підтверджувало статус фаворитів цієї групи та окремо давало малопомітний бонус "блаугранас", який ще треба було примудритись захистити на одній із найскладніших футбольних арен світу.

Порту використовував усі досяжні для нього маневри, аби нейтралізувати переваги гостьової команди. "Дракони" давали належну інтенсивність на всіх ділянках поля, тож технічній Барселоні просто неможливо було знайти місце для того, аби розвернутись із м’ячем. Як наслідок, уся група атаки Хаві залишалась поза більшістю епізодів, а подекуди "блаугранас" узагалі не могли перетнути середню лінію.

І при цьому неможливо було стверджувати, що Порту мав такий шалений успіх у власних атакувальних діях, що каталонці мали починати хвилюватись. Так, моменти в "драконів" були, і подекуди доволі якісні, але удари Еуштакіу та Таремі неодмінно припадали в зону прямої дії тер Штегена, що зменшувало рівень загрози від них.

У такому темпі ми могли б провести хоч увесь матч, тим паче, що команди були не дуже проти цього, але Барса зробила рішучий крок під завісу першого тайму. До того моменту команда Хаві вже встигла залишитись без Левандовські, який дістав болючий удар у ногу від Кардозу, тож його швидко замінили на Феррана від гріха подалі. І саме він і забив — Баро втратив м’яч у центрі поля на 45+1 хвилині, після чого Гюндоган одразу запустив пас на Торреса на центральний вхід до штрафного, а той переграв воротаря.

Команді Консейсау діватись було нікуди, тож від початку другого тайму вона одразу пішла з атаками на чужі володіння. І мала при цьому нечуваний успіх, але тільки в плані створення гольових моментів, однак аж ніяк не їхнього завершення. Постійно в Барси хтось із захисників або завалював лінію офсайду, або втрачав м’ячі в небезпечних зонах, але ні до чого випади за участі Пепе Акіно, Таремі чи того ж Венделла так і не призвели.

На 76 хвилині мав місце, напевно, найкращий епізод господарів у цій грі. Вони тоді навіть отримали право на пробиття пенальті, але це було тільки перше рішення головного арбітра за підсумком влучання м’яча в руку Канселу під час боротьби проти Еуштакіу на вході до правого флангу власного штрафного. VAR потім підтвердив, що саме канадієць першим приймав передачу з глибини забороненою для гри частиною тіла, тож Порту так нічого й не отримав із тієї ситуації.

Зрештою, гра перейшла у вирішальну фазу, "дракони" постійно атакували, Таремі кілька разів намагався покласти удар через себе, і одного разу лише офсайд відокремив його від забитого голу, а Барселона тим часом відбивалась. Настільки завзято, що Гаві не вгледів, як за фол проти Венделла в центрі поля отримав друге попередження й залишив команду в меншості. Але то вже більше подарунок для наступного суперника каталонців.

У наступному турі португальський Порту гратиме в гостях у бельгійського Антверпена, а каталонська Барселона прийматиме донецький Шахтар.

Порту — Барселона 0:1
Гол: Ферран, 45+1

Порту: Кошта — Маріу (Ніко, 85), Кардозу, Карму, Венделл — Варела (Консейсан, 84), Еуштакіу — Пепе Акіно (Хайме, 85), Баро (Еванілсон, 64), Галено (Хайме, 85) — Таремі (Намасо, 85).

Барселона: тер Штеген — Канселу, Араухо, Кунде, Бальде — Гаві, Ромеу (Фермін, 68), Гюндоган — Ямал (Алонсо, 81), Левандовські (Ферран, 33), Феліш (Роберто, 69).

Попередження: Кардозу — Канселу, Араухо, Гаві, Кунде, Феліш, Роберто

На 90+2-й хвилині був вилучений Гаві (Барселона) (друге попередження).