Шахтар розпочав виступи в Лізі чемпіонів із поразки від Порту

Шахтар — Порту, фото ФК Шахтар Донецьк

Колектив Патріка ван Леувена не зумів оговтатись від поганої гри в першому таймі.

Запеклі футбольні протистояння в кваліфікаційних раундах єврокубків так чи інакше мали привести нас до офіційного початку змагань матчами групового етапу. Певна річ, за умови збереження рівня інтриги. Українське представництво в цьому раунді Ліги чемпіонів УЄФА забезпечує чинний чемпіон країни, донецький Шахтар, який у якості своєї номінально домашньої арени цього разу вирішив обрати Фолькспаркштадіон у місті Гамбург, до якого місцевий однойменний клуб та Санкт-Паулі найближчим часом точно не зможуть привести міжнародні турніри.

Команда Патріка ван Леувена розпочинала свій шлях у квартеті H із матчу проти португальського Порту, який посів другу сходинку чемпіонату рідної країни в минулому футбольному році, поступившись лісабонській Бенфіці. Як би там не складалась доля "драконів", але завдання в усіх турнірах для них залишались незмінними — просування якомога далі в єврокубках та перемоги на внутрішній арені. Власне, як і в Шахтаря, тож двобій мав видатись дуже цікавим.

Нідерландський керманич "гірників" вирішив здивувати нас ще до стартового свистка, оскільки на лівому фланзі захисту в нього грав абсолютний дебютант стартового складу Новатус Міроші, а над ним, для декого несподівано, з’явився номінальний нападник Данило Сікан. І якщо з власними завданнями гравець лінії оборони порався із змінним успіхом, то в його партнера ближче до атаки були дуже серйозні проблеми.

До невдалих дій Міроші можна було записати відсутність своєчасного ривку до м’яча на восьмій хвилині, коли Галено фактично з-під нього добивав у порожні ворота відскок від Різника, який до цього парирував удар із пів кола перед штрафним від Франку. Шахтар пропустив швидкий м’яч — те, чого не можна було робити за будь-яких умов, але при цьому доволі швидко відігрався.

На 13 хвилині Келсі ударом головою завершив подачу Коноплі з правого флангу штрафного майже з лицьової, що стало великим бонусом до нашого трохи збентеженого настрою. Проте вже за мить Данило Сікан із лівого флангу захисту вирішив вивести м’яч передачею назад до межі штрафного, до чого не були готовими Лемкін та Конопля, і це в свою чергу дало Галено достатньо простору для завершального маневру.

Бразильського півзахисника взагалі мало що могло зупинити в першому таймі цього матчу, тож на 29 хвилині він завершив просування лівим флангом атаки прострілом на Таремі, а той перевів м’яч у дальній кут у один дотик. Роблячи кілька кроків уперед, ця дія забезпечила формування підсумкового рахунку протистояння, проти чого Шахтар нічого не зміг заподіяти в другому таймі.

Але треба окремо зупинитись на тому, чому команда ван Леувена не підтримала свій доволі непоганий, як для загального становища, атакувальний темп. Моменти в "гірників" біля чужого штрафного виникали й подекуди були дуже гідними для того, аби скоротити відставання. Проблеми були з реалізацією, це правда, але залишався ще другий тайм, які Шахтар цього сезону відверто не полюбляє.

Цього разу теж було важко, але радше з тактичних міркувань. Порту грав у тому темпі, який його цілком влаштовував. А Шахтар тим часом через травму втратив центрального захисника Лемкіна, що призвело до разючої трансформації команди в лінії оборони. Не всі до цього виявились готовими, а ван Леувен ще й додав палива до вогню, провівши перебудову в атаці з постійною ротацією гравця на вістрі. У підсумку, гру на цій позиції взагалі завершував Егіналду, якого ми й у чемпіонаті України тільки-но почали бачити на футбольному полі.

Та й узагалі дії Шахтаря попереду знову зводились виключно до здатності Зубкова самостійно створювати та завершувати моменти. І якщо вибуховий дриблінг дозволяв Олександру долати суперників на своєму шляху, то удари все ніяк не могли пробити воротаря Кошту. А з відсутністю різноманіття в атаці "гірників" Порту в підсумку дуже швидко призвичаївся ладнати.

У наступному турі донецький Шахтар зустрінеться з бельгійським Антверпеном, а до португальського Порту навідається каталонська Барселона.

Шахтар — Порту 1:3
Голи: Келсі, 13 — Галено, 8, 15, Таремі, 29

Шахтар: Різник — Конопля (Гочолеішвілі, 76), Лемкін (Азарові, 65), Ракіцький, Міроші — Степаненко (Бондаренко, 66) — Зубков, Назарина, Судаков, Сікан (Егіналду, 81) — Келсі (Кащук, 65).

Порту: Кошта — Маріу (Санчес, 72), Пепе, Карму, Заїду (Венделл, 46) — Варела, Еуштакіу — Франку (Боржеш, 82), Хайме (Ніко, 73), Галено (Консейсан, 90+1) — Таремі.

Попередження: Сікан, Степаненко, Конопля — Карму, Маріу