Манчестер Сіті нічиєю на Альянц Арені зберіг за собою перепустку до півфіналу Ліги чемпіонів

Баварія — Манчестер Сіті, Getty Images

Команда Хосепа Гвардіоли далі зустрінеться з черговим головним претендентом на трофей — мадридським Реалом.

На чвертьфінальній стадії головного клубного європейського змагання зазвичай зустрічаються команди такого рівня, що перед матчами-відповідями зберігається належний рівень інтриги. Проте в цьому сезоні це жодним чином не завадило чинному чемпіону Англії, Манчестер Сіті, на власному полі розтрощити мюнхенську Баварію, що мала аналогічний статус у себе в Німеччині, із рахунком 3:0.

Після цього в команди Томаса Тухеля був усього тиждень для того, аби зрештою осягнути, що саме пішло не так у тій грі на Етіхад Стедіум, та спробувати виконати надзусилля для подолання суперника, що вчергове мчить до вирішального двобою за головний трофей. Але навряд чи "Червоній машині" при цьому додавала впевненості нічия на внутрішній арені в гостях у Гоффенгайма (1:1), бо наразі одинадцятий поспіль чемпіонський титул для "Рекордмайстера" досі перебуває під знаком питання.

Не можливо було пройти повз божевільну зустріч уболівальників Баварії для футболістів обох команд, що вони її організували перед стартовим свистком. Навіть затримка з виходом на поле арбітра Тюрпена на тлі гучних перегукувань трибун виглядала як запланована заздалегідь павза. Хоча й необхідність такого кроку була цілком зрозумілою — мюнхенцям потрібно було відігравати шалене відставання, тож вони свій емоційний заряд для цього все ж таки отримали.

Допомогли це безпосередньо грі команди Тухеля, чи ні — важко сказати, проте "Рекордмайстер" хоча б виглядав доволі впевнено з м’ячем у ногах. Сіті відмовився провадити тиск із власного боку на початку гри заради більш щільного захисту, але все одно при цьому мав певні проблеми із стримуванням опонентів. Особливо небезпечним для воріт Едерсона знову був Сане, який ще на 17 хвилині позначив загрозу контратакою через лівий фланг із завершальним пострілом із меж штрафного повз дальню стійку.

Трохи пізніше Лерой мав ще один момент у вигляді штрафного на протилежному боці поля, але тоді бразильський воротар усе ж таки врятував власні володіння. Ці два моменти розділяв поміж собою випад Манчестер Сіті до різкої контратаки з передачею на хід Голанду з власної половини, після якого все могло бути остаточно вирішено. Норвезького нападника тоді перед власним штрафним збив Упамекано в ролі останнього захисника, а Тюрпен одразу потягнувся за червоною карткою. Пощастило, що боковий за мить до цього підняв прапорець стосовно офсайду.

Якісь не надто приємні спогади щодо гри французького центрального захисника почали виринати в пам’яті саме в той момент, і, як виявилось трохи пізніше, це відбувалось не без підстав. Уже на 34 хвилині дальній постріл від Гюндогана з лівого флангу Дайо спробував заблокувати рукою, а за допомоги VAR арбітр не мав можливості заграти цей епізод. Голанд таким чином отримав відмінну нагоду для рекордного за швидкістю 12 м’яча в Лізі чемпіонів… Але промахнувся! Над воротами було спрямовано удар із пенальті.

Це залишило в грі Баварію бодай до завершення першого тайму. У будь-якому випадку, саме мюнхенці так вважали, тому вже невдовзі створили пару моментів для Комана, але спочатку Едерсон парирував удар із лівого флангу штрафного, а потім захисники не дали нападнику завершити простріл Мусіали з того боку поля.

Гра перейшла до другої половини, яка розпочиналась із контролю м’яча збоку Баварії, проте вже на 57 хвилині питання щодо переможця зняв Голанд. За мить до цього Ерлінг не переграв Зоммера пострілом із лівого флангу штрафного з передачі Гріліша, але потім повернувся на те саме місце із знущальницьким дриблінгом проти Упамекано та завершальним пострілом під поперечину. Боротись за подальший стратегічний успіх, нехай господарі й намагались це робити, не мало жодного сенсу.

Власне, команда Тухеля оточила чужий штрафний майданчик ледь не до самого фінального свистка й одного разу навіть була близькою до забитого м’яча. Трохи не пощастило з офсайдом у Комана під час отримання передачі до правого флангу чужих володінь, постріл звідки Едерсон згодом перевів на порожні ворота для Теля. Але під завісу матчу Баварія все ж таки забила, чи то Тюрпен дав їй можливість зовсім не зганьбитися, призначивши пенальті за гру рукою від Аканджі під час прострілу Мане з лівого флангу, яку навіть на VAR потрібно було ще знайти. Кімміх зрівняв рахунок пострілом під поперечину з пенальті, але тільки в контексті звітного матчу.

Фінальний свисток французького арбітра Клемана Тюрпена відправив до півфінального протистояння проти мадридського Реала англійський Манчестер Сіті, тоді як для мюнхенської Баварії турнірний шлях добіг до завершення.

Баварія — Манчестер Сіті 1:1 (перший матч — 0:3)
Голи: Кімміх, 83 (пен.) — Голанд, 57

На 37-й хвилині Ерлінг Голанд (Манчестер Сіті) не забив пенальті (промах).

Баварія: Зоммер — Павар (Станішич, 78), Упамекано, де Лігт, Канселу (Девіс, 63) — Кімміх, Горецка — Сане (Мане, 64), Мусіала (Мюллер, 72), Коман — Шупо-Мотінг (Тель, 71).

Манчестер Сіті: Едерсон — Аканджі, Діаш, Аке (Лапорт, 68) — Стоунз, Родрі — Б. Сілва, де Брюйне, Гюндоган, Гріліш — Голанд (Альварес, 84).

Попередження: Канселу, Упамекано, Кімміх, Павар — Едерсон, Гюндоган, Аке, Лапорт