Шахтар із розгромом поступився РБ Лейпциг

Шахтар — РБ Лейпциг, Getty Images

Німецький колектив узяв реванш за поразку в першому колі та спровадив команду Ігора Йовічевіча до Ліги Європи.

У кожному сезоні Ліги чемпіонів УЄФА відбувається момент, коли гімн турніру звучить останній раз. Проте для одних команд ця подія є невід’ємною складовою фінального протистояння, а ось для інших почути всесвітньо відому мелодію можна вже під час останнього матчу групового етапу. Донецький Шахтар у цьому плані дуже хоті б якомога довше прослуховувати славетні мотиви, тож особливого змісту для нього набувала заключна гра проти німецького РБ Лейпциг на полі варшавського стадіону ім. маршала Юзефа Пілсудського.

Дистанція в три чи одне очко — не така вже й велика різниця перед очною баталією в останньому турі, якщо в тебе за плечима є перемога з рахунком 4:1 в рамках першого кола. "Гірники" мали саме таку перевагу над футболістами Марко Розе, хоча ще два місяці тому "червоних биків" виводив на дебютний матч у єврокубковій кампанії Доменіко Тедеско. Колишній головний тренер РБ був звільнений саме за підсумком протистояння з Шахтарем, після чого його наступник не тільки перевернув усі міжнародні виступи свого нового клубу, а ще й спромігся за божевільно напруженого графіку лише двічі програти.

Багато ставили запитань до команди Йовічевіча стосовно того, чому вона віддає ініціативу суперникам у єврокубкових протистояннях, і на перших миттєвостях звітної зустрічі донеччани намагались змінити цю тенденцію. Проте варто було лишень завозитись із м’ячем на власній половині Судакову, як його одразу обіграв Нкунку, побудував контрвипад пасом на Вернера до лівого флангу штрафного, а потім забив із відскоку м’яча від Трубіна, який удруге за лічені хвилини відбивав постріл від німця.

Так, Тарас Степаненко трохи згодом вибив із гри потенційного нападника збірної Німеччини підкатом у ноги навіть без картки, а Форсберг, що з’явився замість нього на полі. Майже не загрожував нашим воротам. Проте чорну справу було зроблено, і тепер виключно від Шахтаря мала йти ініціатива в цій грі. Як виявилось, у команди Йовічевіча з цим були певні проблеми, бо спрямувати м’яч у бік чужих воріт вона так і не змогла жодного разу до перерви, та й у цілому грала в лінійний футбол.

Проте, як тільки "гірники" щось усе ж таки вигадували цікаве, то й одразу біля воріт суперників ставало трохи напруженіше. Бласвіх до гру навіть і не залучався в межах штрафного, проте за його кордонами ледь не привіз гол, коли був атакований Траоре та Мудриком під час невдалого виходу на м’яч. Перспективи українська команда певні створила, проте зиску з них одразу так і не отримала.

Йовічевіч, очевидно, мотивував власну команду під час перерви боротись більш завзято, проте не було приводів це робити через ще один пропущений м’яч. На подачі Раума з лівого флангу до кінця не дограв проти Сімакана Мудрик у дальньому боці штрафного, той скинув до лівої стійки на Сілву, а удар нападника прийшовся повз Трубіна та стійку.

Безмежно важко було чинити опір суперникам, які саме набрали шаленої ходи. А тут ще й головний тренер невчасно вибрав момент для потрійної заміни, і Шахтар на павзі проґавив розіграш штрафного на лівому фланзі, після якого Ольмо фактично першим дотиком закрив цю гру четвертим голом. Бондар трохи допоміг супернику відзначитись, тож автогол записали саме на нього. Так, "гірники" встигли пропустити ще поміж цими двома моментами за підсумками передачі шаленого Нкунку під ривок Собослаї до правого флангу штрафного.

Певна річ, що грати після такого калейдоскопу подій не було потреби аж із останніх сил, яких у господарів, здається, залишились тільки в Мудрика. Партнери майже не допомагали Михайлу в атаці, тож у підсумку так і дограли матч із розгромним рахунком. Усе було настільки наочно, що навіть на компенсований час арбітр не розщедрився.

Таким чином, донецький Шахтар із шістьма здобутими очками посів підсумкову третю сходинку турнірної таблиці групи F, тому навесні зіграє в Лізі Європи УЄФА, тоді як німецький РБ Лейпциг назбирав 12 балів, тож виступатиме далі в плей-оф Ліги чемпіонів.

Шахтар — РБ Лейпциг 0:4
Голи: Нкунку, 10, Сілва, 50, Собослаї, 63, Бондар, 68 (авт.)

Шахтар: Трубін — Конопля (Тейлор, 59), Бондар, Матвієнко, Михайліченко — Степаненко — Петряк, Бондаренко (Криськів, 81), Судаков (Джурасек, 59), Мудрик (Тотовицбкий, 74) — Траоре (Сікан, 59).

РБ Лейпциг: Бласвіх — Сімакан (Генріхс, 67), Орбан, Гвардіол, Раум (Гальстенберг, 67) — Кампль, Шлагер (Діалло, 75) — Собослаї (Ольмо, 67), Нкунку — Сілва, Вернер (Форсберг, 19).

Попередження: Михайліченко, Тейлор, Сікан.