Баварія розібралась із Барселоною

Барселона - Баварія, getty images

Коллектив Юліана Нагельсманна переграв обидвох головних конкурентів за групою Ліги чемпіонів у перших зустрічах.

Стабільність мюнхенської Баварії роками викликала захоплення у футбольний та економічних експертів різного рівня, проте рано чи пізно проєкт німецького колективу мав би зазнати деяких змін із непередбачуваними наслідками. Польський супер-бомбардир Роберт Левандовські під час цьогорічної літньої трансферної кампанії вирішив змінити клубну прописку, що потягло за собою значні витрати "Рекордмайстера" на ринку задля придбання виконавців під цілком іншу ігрову модель.

На щастя, чи на нещастя, для нього, Левандовські вирішив обрати новим місцем роботи каталонську Барселону, і, за дивовижним збігом обставин, саме його новий клуб під час жеребкування було спрямовано в той самий квартет C Ліги чемпіонів УЄФА, де опинилась із першого кошику Баварія. Повернення зірки світового рівня на Альянц Арену — на цю подію чекали геть усі, що й сталось під час другого туру групового етапу головного клубного змагання Старого Світу.

Дві майстровиті команди не могли проводити відповідальну зустріч ніяк інакше, аніж у зваженому та нешвидкому контролі м’яча на перших хвилинах, побоюючись припуститись помилок. Барселона при цьому виявилась більш готовою до дій безпосередньо на чужій половині поля, і поступово почав створюватись тиск на володіння Ноєра з боку її футболістів. Гра команди Хаві була цілісною та залучала одразу кілька підходів до розкриття чужого захисту, а в Баварії інколи дійсно виникали проблеми з тим, аби зупиняти суперників.

За таких умов голкіперу господарів рано чи пізно потрібно було братись до роботи, тож уже на 10 хвилині Мануель потягнув ногами постріл від Педрі з-під захисника з близької відстані. Певна річ, що каталонці активно залучали Левандовські до розіграшів м’яча, а свій найкращий момент для голу поляк мав на 18 хвилині, але з передачі Гаві запустив м’яча над воротами з убивчої позиції. Після цього володіння м’ячі збоку гостей не зменшувалось, однак господарі все ж таки вирішили схаменутись, бо відчували тиск ізбоку власних уболівальників.

Баварія використовувала широкі фланги та разючі передачі до чужих володінь за будь-якої ліпшої нагоди, і ця схема раз-по-раз давала можливості для виникнення моментів накшталт пострілу Забітцера з півкола перед штрафним повз ліву стійку. Однак усе ж таки перший тайм, у якому перевагу мав іспанський колектив, команди вирішили завершити нічиєю.

Під час перерви австрійського півзахисника тренерський штаб мюнхенців замінив на Горецку, і від цього команда одразу додала у м’язах у центрі поля. Безпосередньо Леон відкрив лік моментам власної команди дальнім пострілом на 50 хвилині, із яким упорався тер Штеген, а зі заробленого в цій ситуації кутового гольовою подачею на Ернандеса відзначився Кімміх. Фактично одразу після цього Мусіала та Сане нарешті знайшли порозуміння перед чужим штрафним, і Лерой подвоїв перевагу власної команди за рахунком під час побачення з тер Штегеном.

Барселона була морально неготовою до подібного сценарію розвитку подій, тож дуже важко відходила від різкої зміни умов перебування на футбольному полі. Баварія натомість пропонувала суперникам так і завершити гру, проте вони не дуже були раді цій ідеї, тож ми навіть побачили влучання в стійку від Педрі з центру штрафного на 63 хвилині, що було однією з найкращих нагод гостей у другій половині. Однак зрештою Барса була змушена змиритись із неминучим, бо її вистачило тільки на один якісний тайм у грі проти суперників, які постійно пропонували якісь нові підходи.

У наступному турі мюнхенська Баварія зіграє вдома проти чеської Вікторії Пльзень, а каталонська Барселона здійснить візит до міланського Інтера.

Баварія — Барселона 2:0
Голи: Ернандес, 51, Сане, 54

Баварія: Ноєр — Павар (Мазрауї, 21), Упамекано, Ернандес, Девіс — Кімміх, Забітцер (Горецка, 46) — Сане (Тель, 80), Мюллер, Мусіала (Гравенберх, 80) — Мане (Гнабрі, 70).

Барселона: тер Штеген — Роберто, Араухо, Крістенсен (Гарсія, 71), Алонсо — Гаві (де Йонг, 61), Бускетс (Кесс’є, 81), Педрі — Рафінья (Ферран, 62), Левандовські, Дембеле (Фаті, 80).

Попередження: Забітцер, Кімміх — Бускетс.