Ощипко: "Найвразливіше місце Рапіда — центр захисту"

Ігор Ощипко, sksturm.at

Екс-футболіст австрійського Штурма Ігор Ощипко, за власним досвідом нещодавнього протистояння із сьогоднішнім суперником Шахтаря, розповів детально про команду Зорана Барішича.

На початку травня колишній клуб Ігоря Ощипка, Штурм, приймав Рапід у рамках чемпіонату. Матч закінчився із рахунком 2:2, а українець провів на полі всі 90 хвилин (днями ці команди знову закінчили матч чемпіонату з таким же результатом). Так само Ігор пройшов перед тим поєдинком теоретичну підготовку до суперника, отож володіє певними знаннями про Рапід. Тим паче, склад цієї команди змінився з того часумінімально.    

- У рамках австрійського чемпіонату, за статусом, фінансуванням і завданнями, Штурм і Рапід – клуби різного ґатунку чи приблизно однакового?

- По фінансуванню та підбору футболістів Рапід стоїть вище, ніж Штурм. За рівнем гри – теж, однак він приблизно однаковий.

- Можете спробувати думками перемістити Рапід в український чемпіонат?

- Це складно зробити. Але можу сказати ось що: по-перше, зараз ця команда виграє в Австрії у всіх, щоправда, днями знову ж зіграла 2:2 зі Штурмом – як і тоді, коли я грав за останній. Загальна ж характеристика Рапіда така: ця команда точно гратиме від першої до останньої секунди і, думаю, не поступатиметься Шахтареві в боротьбі. Але по класу Шахтар переважає суперника командно та персонально по футболістах. Легко донеччанам не буде– суперник даватиме серйозний бій,хоча команда Луческу й має пройти далі. Також відзначу, що в складі Штурма немає явних лідерів чи зірок, футболісти підібрані одного рівня й команда завжди бореться до останнього.

- Яка була ваша перша реакція на результат жеребкування для Шахтаря?

- Мені буде дуже цікаво подивитися, як гратиме Шахтар саме проти австрійської команди. Ну, і в принципі, був задоволений, тому що такий жереб для Шахтаря можна вважати неважким, зважаючи на інших можливих суперників. Але так само не думаю, що у донеччан є причини розслаблятися – легко їм не буде. Але, звичайно ж, уболіватиму за українців і бажаю, щоби вони пройшла Рапід.

- Шахтарю (мабуть, як і будь-кому) незручно грати проти команд, футболісти яких чітко дотримуються дисципліни на полі, та мають у складі багато високорослих та фізично сильних виконавців – до прикладу, таким суперником був Байєр. Чи можна щодо Рапіда вживати такі ж характеристики?

- З усією повагою до австрійців, класом вони се ж поступаються футболістам Байєра, але теза про дисципліну точно характеризує Рапід.

- Які головні чесноти Рапіда в грі?

- Дуже багато якісної гри флангами. Захисники постійно виконують забігання, багато навісів, вривань з флангів у штрафний майданчик. При чому, і лівий, і правий захисники однаково багато грають на атаку.

- Шахтар теж часто використовує в атаках фланги. Якщо взяти відірвано фланги суперників, тут донеччани теж мають перевагу?

- Я грав якраз на фланзі захисту і проти Рапіда, і неодноразово – проти Шахтаря. Звичайно ж, у цьому аспекті донеччани сильніші на голову. Проти донеччан завжди було грати важче, ніж проти Рапіда кілька місяців тому.

"Рапід сильний саме командно – якщо випадає один чи два футболісти, це не надто позначається на загальному рівні гри"

- Ваша команда в травні забивала Рапіду двічі. Зважаючи на це, чи можна говорити про якісь тенденційні проблеми в захисті сьогоднішнього суперника Шахтаря?

- Найвразливіше місце Рапдіа – центр захисту. Обидва свої м’ячі ми забили з зони центральних захисників суперника. Зважаючи на швидкісні дані футболістів Шахтаря, вважаю, у нього будуть усі шанси забити на виїзді, використавши цю слабкість Рапіда.

- Коли тоді ще ваша команда готувалася до зустрічі з Рапідом, на чому акцентував ваш тренер у теоретичній підготовці до матчу?

- Насамперед, йшлося про флангових нападників, особливо – правого, котрий, як правило, приймає м’яч та відразу шукає можливість зміститися в центр для удару. Ну, і загалом багато йшлося про те, як відкриваються футболісти групи атаки. По-друге, і що є важливішим у контексті Шахтаря, йшлося якраз про центр захисту Рапіда, як найвразливіше його місце.

- Як розвивалися події на полі під час травневої гри проти команди Барішича?

- Ми двічі поступалися по ходу матча в один м’яч. По грі – мали дещо слабший вигляд, аніж суперник, і очко, можна вважати, здобули, а не втратили два.

- Щонайменше, в Україні Шахтар звик володіти м’ячем близько 60 відсотків ігрового часу, а то й більше. На ваш погляд, чи вдасться донеччанам і в Австрії взяти м’яч під свій контроль?

- Так. Шахтар володітиме м’чем більше завдяки класу та досвідченішим футболістам у складі, ніж у суперника. Коли ж ми грали проти Рапіда, а це був для нас домашній матч, то володіння м’ячем було приблизно 50 на 50, рівним. Проте у гостей було більше моментів, аніж у Штурма.

- А взагалі Рапід звик подовгу контролювати м’яч, чи переходить центр поля в 2-3 передачі, або ж за рахунок довгих передач?

- Він теж любить тримати м’яч і грати першим номером, а не на контратаках. Принаймні, так було в чемпіонаті. Проте також відзначу, що центральні захисники команди часто використовують дальні діагональні передачі, коли відчувають на собі пресинг.

- Яка якість цих передач? Адже вони летіли зокрема у вашу зону, як лівого захисника.

- Якщо пресинг потужний – йде удар просто в зону. Якщо ж це підготовлена передача, то можуть віддати пас у ногу, якісний. Загалом, усе залежить від обставин на полі, але в цілому, акцент на діагональні довгі передачі в Рапіда присутній.

- Яким було тактичне розташування футболістів Рапіда у матчі проти Штурма?

- Команда грає за схемою 4:3:3, при цьому центр поля має дуже насичений вигляд за рахунок того, що центральні оборонці діють досить високо, флангові захисники регулярно підключаються до атак, а флангові нападники зміщуються в центр.

- Яку репутацію в Австрії має Зоран Барішич? Чи може він виграти тактичний бій у Мірчі Луческу?

- За австрійськими мірками він стоїть досить високо, як фахівець. До того ж тепер, коли Рапід у цьому сезоні боротиметься, швидше за все, за золото, бо вже обіграв і Зальцбург, і Аустрію. Хоча в минулому сезоні Рапід був значно слабшим, ніж Зальцбург. Але якщо зрівнювати його з Луческу, то, гадаю, йому ще далеко до нього: Барішич вважається топ-тренером лише всередині Австрії, Луческу – в Європі та світі.

- Чи запам’яталося з травневого матчу хоча б одне прізвище з-поміж футболістів Рапіда, як виконавця, що дуже виділяється на полі?

- Ні. Як я вже казав, команда досить рівна. Рапід сильний саме командно – якщо випадає один чи два футболісти, це не надто позначається на загальному рівні гри. Тому травми кількох футболістів, про які говорив тренер австрійців – це не привід Шахтареві розслаблятися.

Анатолій Волков, Football.ua